2009-10-09

Ad Astra - No Contact

Előadó: Ad Astra
Album: No Contact
Stílus: Progressive Metal
2006
Szerzői kiadás


Először - mily meglepő - egy barátomtól hallotam az Ad Astra zenekarról, akik akkor épp az Emergenza tehetségkutató versenyre készültek rendületlenül. A zenekar még 1999-ben alakult, de az első demo-t csak 2004-ben adták ki, majd 2005-ben előrukkoltak az Idegen Arcok EP-vel is. Jó kis album volt az, rendkívül fantáziadús power metal progressive elemekkel. Majd jött a változtatás: magyarról angolra, és megjelent az első angol promo lemez is, a No Contact, amely az Idegen Arcok három dalát tartalmazza - természetesen angol nyelven.
A Nincs Kapcsolat angol nyelvű megfelelőjével, a No Contact-tel indul a lemez, amely egy kicsit funkys beütésű gitártémával indul, majd inkább sötétebb témákra emlékeztető basszus tör elő, majd a gitárok is követik benne. Nem csupán riffelgetésről van szó: rengeteg váltás, riff is előkerül. Morvai Csaba nem rossz énekes, viszont kicsit az éneklését bizonytalannak érzem. Erdélyi Péter és Spala Márk pedig rendkívül jó gitártémákat játszanak: hol magasabb hangon riffelgetnek, hol mélyebben, hol szólók, hol meghúzódnak. Ami nagyon tetszik, az a basszusgitár gyakori előtérbe kerülése: Erdélyi Csaba bár nem nagyon bonyolult, de annál jobb témákat penget.
Ezt a Hullámsír megfelelője, a Waves követi. Dobtémájában nagyon jó darab, rendkívül sok blastbeat, illetve váltás, Kliment Márton játéka emlékeztet Gene Hoglan és Lars Ulrich dobolására egyben - így, összegyúrva a két stílusa. Az énektéma jónak mondható, a kórus viszont kicsit túlságosan hasonlít a vokálhoz, így nem teljesen lehet megkülönböztetni őket. A gyors váltások, basszusjáték itt inkább Dream Theaterre emlékeztetnek. A gitártémák is jók, nagyon tetszik ez a féle megoldás.
A rövidke promo záró dala pedig az Egy Perc Csend, a One Minute Silence. Balladikusabb hangvételű dal, rendkívül jó gitárjátékkal, itt még Morvai Csaba énekes hangját se tartom bizonytalannak. A basszustéma is jól el lett találva. Nehéz eldönteni, de ez a legjobb dal a promoról.
Mivel ez csak egy néhányszámos promócionális kiadás, elég nehéz értékelni. Az angol szövegek a magyarhoz viszonyítva jól lettek lefordítva, majdnem minden a helyén van, egyedül kicsit az énektémát találom néhol bizonytalannak, a felvétel minősége és keverése is nagyon a helyén van. Sajnos beszerezni is nehéz ezeket az anyagokat, s talán ezek húzzák le legjobban az értékelést, és természetesen az, hogy nagyon rövid a játékidő. Mondva csinált okok, tudom ...


Értékelés: 81%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése