2009-10-03

Dalriada - Arany-album

Előadó: Dalriada
Album: Arany-album
Stílus: Symphonic/Epic/Folk Metal
2009
Hammer Records


Megújult a Crusade of Metal, s a mai nappal elkezdődtek a még elérhető, korábbi cikkek újraközlési munkái, de, kedves Olvasó, szeretnék mindenképp kedveskedni is egy friss kritikával, méghozzá az új Dalriada lemez nem is olyan régi megjelenésének ürügyén. Magyarország egyik legsikeresebb és legismertebb metalzenekarának (nem, a Tankcsapda, a Depresszió, az Ossian, a Pokolgép meg egyéb, tinik által hallgatott rádiómetál nem tartozik ebbe a halmazba) új lemeze már hónapok óta kifeszítve tartotta a rajongók ideghúrjait, kezdve onnan, mikor a zenekar közölte: az új lemezen csak és csupán Arany János szerzemények lesznek megzenésítve. Őszintén szólva én egy picit csalódtam negatívan és pozitívan is, ugyanis egyik kedvenc költőm Arany János, viszont az előző négy album után én inkább vártam volna az Ígéretet. Hogy ez mit is jelent? A Dalriada korábbi lemezcímei, a Fergeteg, Jégbontó, Kikelet és Szelek a hónapok magyar elnevezései, és május havát Ígéretnek hívjuk, költőien. Azért nem panaszkodom az Arany-album miatt sem. Maga az ötlet, hogy egy lemezen nagy költők műveit zenésítik meg, vagy legalább felhasználják, nem újkeletű, viszont a magyar rockzenei kultúrában ez a fajta koncepció még új, és igencsak bátornak kell lenni ahhoz, hogy meglépje valaki. A Dalriada megtette, s ezzel végleg kitűzte a magyar zászlót az folk metal zenék birodalma tetején.
Az új Dalriada lemez tartalmaz mindent, amit a korábbiak: matyóhímzett magyar népi dallamok, dübörgő duplalábdob, vonóshangszerek, női vokál, férfi vokál és hörgés, majd ehhez hozzákeverték az új lemez titkos összetevőjét.
Az indító dal a Zách Klára, bandakórossal és zongoróval, hirtelen betörő, fülbemászó dallama. Tipikus kedvcsináló: nem indul túl gyorsan, de nem is altat el, és ahogy előrehalad, a táncritmusok és népdali énektémák keveredésével az embert vigadásra készteti. Nem is emlékszem ilyen erős kezdésre Dalriada lemezen. A legszebb az egészben, hogy a zenekar vérfrissítésével (tudniillik, a basszusgitáros és billentyűsposzton új arcokkal találkozhatunk Molnár István és Ungár Barnabás személyében) a hangszeres játékkal egy teljesen új lépcsőfokot mászott meg a zenekar: a dalban hallható egy gyors tempójú párharc a szintetizátor és a gitár közt. A magyar vonóstémákat egyébként az egész lemezen a Fajkusz Banda játszotta fel a lemezre.
A második dal a János pap országa, az előzőhöz képest lényegesebben lassabb darab. Aki hallgatott korábbi Dalriada lemezt, az tudja, hogy Binder Laura mellett Ficzek Andris a felelős az énekszekcióért. Nos, ezen a lemezen úgy érzem, hogy Andrisnak az eddiginél lényegesebben több szerep jutott. S törvényszerűen most még jobban feltűnik, hogy Andris a magasabb hangoknál és az erőteljesebb éneklésnél bizonytalan. Ez a zenei és élvezeti értékén semmit nem ront a lemeznek, sőt, a korábbiakhoz képest most kicsit bele is illik a képbe a dolog. Egyébként a dal a sokkal több férfivokált leszámítva tipikusan Dalriadas, megtoldva egy rövidebb furulyatémával a közepén.
A harmadik dalnál, a Bor Vitéznél két pillanatig azt hittem, egy magyarosodott Elvenkingről van szó (egészen az énektéma elejéig pontosabban): középtempójú, technikásabb dobtéma vezette és erősen hegedűszólós dalról van szó. Laura első megszólalása után viszont visszatértem a valóságba: ez nem az Elvenking. A dalnak két igazán érdekes pontja van: a kórusnál a férfihangok kaotikus háttérzajt alkotnak, míg Laura énekel az előtérben, és ettől a hallgatónak egy picit furának hat az egész, illetve a közepén a törökös gitárszóló.
És itt elérkeztünk a lemez négy, gyakorlatilag két darab utolsó új dalához. Először az Ágnes asszony, amely két részben készült el.
Az első része lassú, akusztikus hangszerekkel és népdal-motívummal indító darab. Visszagondolva az előző Dalriada lemezekre, ez az első, amiben a billentyűket nem csak szóló vagy előrehozott aláfestő hangszerként hallom, hanem mint háttérben dolgozó, hanghatásokkal lefestő instumentum is. Ezek az erőteljesebb power metal és heavy metal elemek kifejezetten jót tesznek a Dalriada-val. A másik, amit szintén örömmel tapasztaltam: a basszustémák sokkal előrébb kerültek, mint a korábbi anyagokon. Molnár István jó választás volt erre a posztra, nagyon jól bánik a mélyhangokkal, és a témáiban sok fantázia van. Az első részt egy zongoraszóló zárja, ami egy kicsit nekem túlságosan is hasonlított Jordan Rudess ámokfutásaira a Dream Theaterben.
A második része szintén lassan induló, talán még lassabb is, mint az első része, viszont a közepére begyorsul, és zúzós gitárriffekre ütemes dobtéma és hegedűszóló épül, csak, hogy újra lelassulhasson. A Dalriada epikussága talán ebben a két dalban érezhető először a lemezen: a ballada témájára megfelelően el vannak találva a váltások és ütemváltozások, és pont akkor gyorsul be, amikor a hallgató várja. A legnagyobb probléma viszont, hogy a nagyon hasonló, kevés szólóval megtűzdelt dal monotonná vált a második rész végére.
Az utolsó két dal a Szent László két része, és megmondom őszintén, a Zách Klára mellett nekem ezek tetszett leginkább. Nagyon jó a vonóstéma, ami a versszakokat vezeti át, és az énektémák is nagyon fülbemászóak, és az a hirtelen váltás és kontraszt a gyors dob és relatív lassú hegedűszó közt nagyon nagy hangulatteremtő.
A második rész már korábban is elérhető volt a Dalriada myspace oldalán, így talán néhányan már ismerik: középkori hangulatú vonóstémával indító, egy sikollyal átvezető, pattogós, galoppos dalról van szó. Promóciós anyagnak nem volt rossz a Dalriadatól, ugyanis minden benne van, ami a zenekartól jó: erőteljes, metalos hangszeres témák, megfelelő mennyiségű folkosság, egyidejú női-férfi ének, ritmusváltások és széles körű hallgathatóság.
A további dalokkal pedig részletesen nem szeretnék foglalkozni, ugyanis ezek már korábbi kiadványokon is rajta voltak, annyi különbséggel, hogy egy egészséges retusáláson estek át. A friss vér itt is egyértelműen jót tett: néhány hangon, apróbb témákon kívül és az énektípuson kívül csupán a mixelés változott, így a Wales-i bárdok, A rab gólya és a Szondi két apródja még erősebben csap oda, mint valaha.
Összességében nagyon elégedett vagyok az albummal. Egyszerűen újra és újra meg kell hallgatnom. Véleményem szerint ez az a Dalriada lemez, ami a zenekar eddigi csúcspontját jelenti, ugyanis minden benne van, ami a korábbi lemezeken jó volt, és a csorbákon próbáltak javítani, sikerrel. Ezen lemez alapján a Dalriada jelenlegi felállása méltán kell, hogy híres legyen, mind az erős magyar érzelműek, mind a pusztán metalrajongó emberek közt. És, hogy miért 'csak' 95%? Van egy kis monotonság, vontatottság benne, még ha nem is nagy, és Ficzek Andris azért mégiscsak bizonytalan egy kicsit, illetve a dobtémák, a Kikelethez hasonlóan, néha egysíkúnak tűnnek a dalok összességében (bár tény, hogy Tadeusz nagyon jó dobos). Végszónak pedig annyit, hogy a Dalriada, ahogy észrevettem, nem teljesen vette át az Arany verseket, egy-két helyen, valószínűleg szándékosan voltak szöveg megcserélések és kórusként felhasznált ismételt versszakok.


Értékelés: 95%

16 megjegyzés:

  1. Tényleg erősen ajánlott lemez lett. Egyedül a Bor vitéz nem sikerült valami jól szerintem, valahogy gyengébbek a vokálok. Pedig a banda pont a dallamokban erős. A Zách Klára, a János pap és a Szent László 1 már most nagy kedvenc, az Ágnes asszony meg gyönyörű. A régi dalok is jobbak így, főleg a Szondi 2 lett nagyon pörgős.

    VálaszTörlés
  2. Excellent blog here! Also your web site loads up very fast!
    What web host are you using? Can I get your
    affiliate link to your host? I wish my web site loaded up as
    quickly as yours lol
    Here is my web page washington state unemployment website

    VálaszTörlés
  3. Your way of describing the whole thing in this post is truly pleasant, every one be capable of effortlessly understand it, Thanks a lot.
    Also see my site - Miami Weight loss doctor

    VálaszTörlés
  4. It's a shame you don't have a donate button!
    I'd certainly donate to this brilliant blog! I suppose for now i'll settle for bookmarking and adding
    your RSS feed to my Google account. I look forward to brand
    new updates and will talk about this website
    with my Facebook group. Chat soon!
    Also visit my page : Gambling

    VálaszTörlés
  5. Fastidious answer back in return of this query with solid arguments and explaining everything concerning that.
    Feel free to visit my site ; web hosting delhi

    VálaszTörlés
  6. First off I want to say fantastic blog! I had a quick question
    which I'd like to ask if you do not mind. I was interested to find out how you center yourself and clear your thoughts prior to writing. I've had a hard time clearing my thoughts in getting my ideas
    out there. I do take pleasure in writing but it just seems like the
    first 10 to 15 minutes are usually wasted just trying
    to figure out how to begin. Any recommendations or hints? Thank you!
    My web page > free cruises

    VálaszTörlés
  7. Having read this I thought it was very informative. I appreciate you spending
    some time and effort to put this informative article together.
    I once again find myself personally spending a significant amount of time both reading and
    commenting. But so what, it was still worthwhile!


    Feel free to surf to my site: gabba
    my webpage: canon digital camera

    VálaszTörlés
  8. Excellent pieces. Keep writing such kind of info on your
    site. Im really impressed by your site.
    Hi there, You have performed a fantastic job. I'll definitely digg it and in my opinion recommend to my friends. I am confident they'll be benefited from
    this web site.

    My webpage: Diablo III
    my web site - Diablo III

    VálaszTörlés
  9. Undeniably consider that that you stated. Your favourite justification appeared
    to be at the web the easiest thing to be mindful of.

    I say to you, I certainly get annoyed while other people think about worries
    that they plainly do not realize about. You managed to hit the nail
    upon the top as smartly as outlined out the whole thing without having
    side effect , other folks can take a signal. Will probably be again to get more.
    Thanks

    Take a look at my homepage: noticias primero

    VálaszTörlés
  10. Hey there! I'm at work surfing around your blog from my new apple iphone! Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts! Carry on the superb work!

    Stop by my homepage - noticias primero

    VálaszTörlés
  11. Hi there it's me, I am also visiting this site regularly, this web page is in fact fastidious and the viewers are really sharing nice thoughts.

    Check out my web page los angeles dj

    VálaszTörlés
  12. What's up colleagues, its impressive article concerning teachingand completely defined, keep it up all the time.

    My web page; book directory

    VálaszTörlés
  13. I was curious if you ever thought of changing the page
    layout of your blog? Its very well written; I love what youve got
    to say. But maybe you could a little more in the way of
    content so people could connect with it better.
    Youve got an awful lot of text for only having 1 or two pictures.
    Maybe you could space it out better?

    My web blog: Fucked From Behind

    VálaszTörlés
  14. Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it.
    Look advanced to far added agreeable from you!
    By the way, how could we communicate?

    Feel free to surf to my web-site; naked teen

    VálaszTörlés
  15. You ought to take part in a contest for one of the finest websites on
    the internet. I'm going to recommend this blog!

    Here is my weblog: free cfnm fever movies

    VálaszTörlés
  16. It's remarkable for me to have a web page, which is useful for my know-how. thanks admin

    Have a look at my webpage ... http://xxx-fuck.net

    VálaszTörlés